penze - doba bez pracovního příjmu


O smyslu cestovního pojištění.

24.06.2014 15:13

Cestovní pojištěníJeště zkontrolovat zavazadla, všechny doklady a můžeme jet. Máte-li ještě chvilku, zamysleme se nejen nad cestovním pojištěním, protože ne každý je jeho zastáncem.

Pojištění:

Kartička vaší zdravotní pojišťovny, Evropský průkaz zdravotního pojištění (European Health Insurance Card-EHIC), je platná:

  • ·         v zemích Evropské unie: Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Irsko, Itálie, Kypr, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Velká Británie
  • ·         v zemích Evropského hospodářského prostoru: Island, Lichtenštejnsko, Norsko
  • ·         ve Švýcarsku bude váš průkaz EHIC akceptován na základě dohody o volném pohybu osob mezi EU a Švýcarskem, která od 1. dubna 2006 platí i vůči novým členským státům
  • ·         v Makedonii bude váš průkaz EHIC akceptován na základě dohody mezi českým Centrem mezistátních úhrad a Makedonským fondem zdravotního pojištění.

Zdroj stránky VZP

Kartička EHIC přiznává držiteli nárok na úhradu stejné péče, kterou obdrží místní občan v rámci povinného zdravotního pojištění. Většinou je třeba hradit spoluúčast, i přes 20%.

Neplatí v soukromých zařízeních a nekryje dopravu zpět do České republiky.

Pojištění cestovní kanceláře:

Pojistný certifikát cestovní kanceláře je vám povinen předložit k nahlédnutí prodejce vašeho zájezdu. Pokud chcete mít jistotu, můžete si pojištění vaší cestovní kanceláře ověřit zde.

Cestovní doklady:

Při cestě do států  Evropské unie nechte vystavit i vašim dětem občanský průkaz.

Rychlopas raději nepoužívejte. Platnost pasu by měla být ještě nejméně půl roku po vstupu do země. A tuto podmínku rychlopas nesplňuje, vydává se s platností právě půl roku.

Telefon:

Zrušení roamingových poplatků v EU má platnost až od konce roku 2015. Podívejte se, jaké roamingové tarify nabízí váš operátor, možná budete příjemně překvapeni. Maximální cena za odchozí hovory je zatím asi 9 Kč a za příchozí hovory asi 3 Kč.

U lékaře:

Před návštěvou jakéhokoliv lékaře volejte asistenční službu vaší pojišťovny. Stejně tak postupujte při platbě za léky!

Mohou vám být naúčtovány neúměrné částky za ošetření a materiál, léky prodány až 10 krát dráž než stojí běžně v lékárně a zadržovány cestovní doklady proti úhradě ošetření v hotovosti.

Co je smyslem cestovního pojištění?

Neplatit za ošetření v cizině.

Neplatit předražené léky.

Neplatiti zvýšené náklady za návrat domů.

Aby se vám toto podařilo, vždy nejprve volejte asistenční linku svojí pojišťovny s předvolbou do České republiky (+420) a řiďte se přesně podle instrukcí operátora. Úplně stejně jako u autonehody v zahraničí či v tuzemsku. Nezapomeňte si k číslu asistenční linky poznamenat číslo vaší pojistky. A to rovnou na několik míst, která máte stále při sobě, ne jen do mobilu nebo peněženky, můžete je ztratit.

Asistenční služba cestovní ho pojištění vám pomůže řešit i nezdravotní události nebo vás alespoň nasměruje správným směrem. Ušetří vám čas, peníze a hlavně vás zbaví starostí v době, kdy chcete především odpočívat.

Jak na to?

Cestovní pojištění poskytuje dnes v České republice 14 pojišťoven. Pokud cestujete s dětmi a nejen s nimi, mohou se vám hodit i různá připojištění. Například připojištění storna zájezdu, připojištění odpovědnosti za škodu a mnohá další. Ceny za cestovní pojištění se pohybují v řádech desetikorun na osobu a den.

Na co si dát pozor?

  1. Na pojistnou částku léčebných výloh. Pojistěte se s limitem od 2 500 000 Kč. Zajímejte se o pojistnou částku zubního ošetření.
  2. Na zdravotní stav před dovolenou. Pokud jste se nedávno léčili s nemocí nebo úrazem a váš stav není stabilizovaný, to se dočtete ve zprávě od ošetřujícího lékaře, může pojišťovna uplatňovat v této souvislosti výluku. Nedávno znamená 3 měsíce, ale i 1 rok!
  3. Účet za telefon vás může po návratu překvapit částkou  v řádech tisíců korun. Vyplatí se proto, domluvit si s operátorem pojišťovny zpětné volání, nebo telefonáty na účet volaného, anebo možnost úhrady telefonních poplatků zpětně pojišťovnou. Určitě si však o to řekněte… V této souvislosti je vhodné uvažovat spíše o telefonním tarifu než o předplacené kartě.

TIP NA ZÁVĚR:

Vyberte si pojišťovnu, jejíž logo vídáte v místech vaší cesty, na billboardech, v místním tisku, … Získáte něco jako doporučení od známého. Nevěřte mně, ale vyzkoušejte to! 

 

Dagmar RendlováDagmar Rendlová

Pomáhá současným i budoucím penzistům nastavit aktivní finanční a majetkové portfolio, individuálně podle jejich potřeb. Takové portfolio, které i vás dovede k dalšímu příjmu, až to budete potřebovat.

 

—————

Zpět