penze - doba bez pracovního příjmu


Co je to likvidní rezerva?

29.07.2013 00:00

Můžete si dovolit?

Mít

1.       televizi

2.       pračku

3.       vlastní mobilní telefon

4.       dostatečné teplo v bytě nebo domě

5.       automobil

6.       schopnost vypořádat se s nečekanými výdaji

Odjet 1x ročně z domova

7.       na týden na dovolenou

Jíst

8.       každý druhý den maso, masný výrobek (nebo jeho vegetariánský ekvivalent)

 

Schopnost zajistit si jen 5 z těchto 8 položek je v našich podmínkách považována za znak chudoby.

Už vás slyším, jak si říkáte: „Mě se toto netýká, mám k dispozici mnohem více materiálních prostředků (mám své koníčky, knihy, sbírky …)“.

Máte vždy schopnost vypořádat se s nečekanými výdaji (pobyt v nemocnici, nemoc, ztráta zaměstnání, oprava auta, pračky, …)? Penězům určeným pro tyto případy se říká likvidní rezerva.

Stalo se Vám už někdy, že jste museli sáhnout někam, kde Vás to něco stálo (kontokorent, kreditní karta, termínovaný vklad, stavební spoření, penzijní spoření a mohu pokračovat třeba podílovými listy podílového fondu)?

 

Pořád si ještě myslíte, že se Vás tento článek netýká?

Otestujte se!

Nejjednodušší to budou mít ti z vás, kteří všechny příjmy a výdaje realizují přes běžný účet. Případně více běžných účtů.

Živnostníci! Máte oddělený firemní a osobní rozpočet? Udělejte to! Převádějte si na Váš rodinný nebo osobní účet a nebo do peněženky pravidelně stejnou částku, určenou pro vlastní spotřebu. A jen s tou počítejte!

Zjistěte si, kolik prostředků vám za předcházejících 6 měsíců přišlo na účet. Vydělte částku šesti a dostanete průměrný příjem Vaší rodiny, domácnosti za měsíc.

Trochu více počítání vám dá zjistiti, kolik prostředků v posledních šesti měsících z vašeho účtu odešlo. Podobně si vypočítejte průměrné výdaje za měsíc.

Porovnejte příjmy a výdaje:

1.       průměrné měsíční výdaje jsou nižší nebo rovny průměrnému měsíčnímu příjmu

2.       měsíční výdaje jsou vyšší než měsíční příjmy.

 

Vaše měsíční výdaje jsou vyšší, než měsíční příjmy a nejste rentiér.

Velmi rychle začněte situaci řešit. Požádejte všechny členy rodiny o spolupráci. Vysvětlete jim vážnost situace. Určete si krabici a sešit, kam budete zapisovat všechny výdaje a ukládat účtenky i z malých nákupů. Vydržte alespoň jeden celý měsíc, lépe tři měsíce. Můžete ustanovit funkci rodinného účetního. Pověřte jí třeba vašeho teenagera. 

Možná rizika – každé „kafe“ z automatu v práci je výdaj, stejně tak každá zmrzlina na cestě ze školy. Nebo: „Tento měsíc nepůjdu v pátek po práci „na jedno“ musel bych to hlásit“, „Kadeřníka si nechám na příští měsíc, ať nemáme velké výdaje“. Podmínkou úspěchu je spolupráce, jednotlivec to sám nezvládne. Držím vám palce.

 

Vaše měsíční výdaje jsou nižší nebo rovny vašim měsíčním příjmům. 

Vypočtěte trojnásobek zjištěných měsíčních výdajů. Tato částka je vaše minimální likvidní rezerva.

 

Ujistěte se, že vaše likvidní rezerva:

1.       Jsou peníze uložené s úrokem alespoň 1% p. a. (p. a. značí roční úrok)

2.       Bude zítra bez poplatku k dispozici (v peněžence, na debetní kartě - nejčastěji karta k běžnému účtu, pro výběr z bankomatu s poplatkem do 10 Kč), když se vám dnes rozbila pračka a nutně potřebujete novou.

Mnohé rodině se takto vypočítaná likvidní rezerva může zdát příliš vysoká a jiné nemusí stačit. Záleží na stylu života rodiny. Potom je třeba postupovat individuálně.

 

Dagmar Rendlová

Pomáhá současným i budoucím penzistům nastavit aktivní finanční a majetkové portfolio, individuálně podle jejich potřeb. Takové portfolio, které i vás dovede k dalšímu příjmu, až to budete potřebovat.

—————

Zpět